SunBiose
Ontwikkeling en testen van Agri-PV systemen in Nederland 4-jarig MOOI project (2020-2024)
Toekomst is landbouw en zonne-energie tegelijk
Redactie: Theo Brummelaar – freelance redacteur
De aanleg van grote zonneparken stuit op weerstand. Moeten landbouw en voedselproductie wijken voor het opwekken van zonne- energie? Die discussie kon wel eens snel verleden tijd worden door een veelbelovende nieuwe ontwikkeling: landbouw én energieproductie op hetzelfde perceel. Als combinatie.
Grondgebonden zonneparken ondervinden steeds meer weerstand, met name doordat landbouwgrond gebruikt gaat worden voor de opwek van energie. Daarnaast staat de landbouwsector voor de uitdaging om te gaan met klimaatverandering: hogere temperaturen, meer droogte en zwaardere buien. Een oplossing zou kunnen zijn om gewassen te beschermen door zonnepanelen. Hierdoor kan op 1 perceel zowel duurzame energie opgewekt worden, als landbouw worden bedreven, dit wordt ook wel agri-PV genoemd. In het project Sunbiose worden proefopstellingen ontwikkeld en getest voor verschillende sectoren:
– Transparant zonne-energiesysteem boven peer en zachtfruit, zoals aardbeien, frambozen en bessen
– Mobiel zonne-energie boogtunnelsysteem voor grasland en strokenteelt
– Opties voor vollegrondsgewassen
With the Modular Arc System, (MarcS), GOLDBECK SOLAR has created a real innovation for Agri-Photovoltaics. Because the solution produces energy while agricultural activities can be continued. As part of the Sunbiose research project in cooperation with Circular8.energy and Wageningen University & Research, the MarcS prototype has now been put into operation.
Koplopers: Frambozenteelt onder zonnepanelen levert fruit én stroom op
Teelt frambozen onder panelen dicht bij optimum Fruitteelt 7
Presentatie Webinar NFO WUR Helsen AgriPV framboos aardbei 2021
Fruit en elektriciteit uit één perceel? Resultaten onderzoek aan framboos en aardbei onder zonnepanelen in 2021
En de boer, hij ploegde voort… maar dan onder de zonnepanelen
De teelt van frambozen en aardbeien onder zonnepanelen heeft in het eerste jaar 5 tot 25 procent minder fruit opgeleverd, blijkt uit voorlopige resultaten van het project Sunbiose. Dit jaar starten nieuwe proeven met nog meer fruit. Ondertussen wil een Duits bedrijf de Nederlandse markt voor Agri-PV op en verbouwt een boer uit Oude-Tonge suikerbieten en tulpenbollen onder het eerste rijdende zonnepark ter wereld. Lees meer…….
Einde aan de (traditionele) zonneparken? Dat willen ze wel in Randwijk
ZETTEN – Op steeds meer boerenland worden zonnepanelen gebouwd. Maar is dat niet zonde van de vruchtbare grond? Dat vindt de Universiteit van Wageningen ook en daarom is ze dit voorjaar gestart met een nieuw en wellicht baanbrekend experiment: het kweken van fruit onder zonnepanelen. Het project heet Sunbiose en zal drie jaar duren; daarna zal blijken of voortaan zonnepanelen en fruitteelt hand in hand kunnen gaan. Lees meer…….
Agri-PV krijgt stevige impuls in Nederland met start van project Sunbiose
Een consortium van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en agrarische sector heeft de krachten gebundeld om in Nederland de ontwikkeling van Agri-PV systemen te versnellen. Agri-PV, oftewel de combinatie van landbouw- en zonne-energieproductie, is een mooi voorbeeld van een functiecombinatie en levert een win-win situatie op doordat het de druk op het gebruik van schaarse landbouwgrond voor zonneparken in Nederland vermindert, en tegelijkertijd een bijdrage levert aan de energietransitie. Lees meer…….