Results and News

Koplopers: Frambozenteelt onder zonnepanelen levert fruit én stroom op

https://www.nu.nl/nu-klimaat/6215781/koplopers-frambozenteelt-onder-zonnepanelen-levert-fruit-en-stroom-op.html


Teelt frambozen onder panelen dicht bij optimum Fruitteelt 7


Presentatie Webinar NFO WUR Helsen AgriPV framboos aardbei 2021

Fruit en elektriciteit uit één perceel? Resultaten onderzoek aan framboos en aardbei onder zonnepanelen in 2021


En de boer, hij ploegde voort… maar dan onder de zonnepanelen

De teelt van frambozen en aardbeien onder zonnepanelen heeft in het eerste jaar 5 tot 25 procent minder fruit opgeleverd, blijkt uit voorlopige resultaten van het project Sunbiose. Dit jaar starten nieuwe proeven met nog meer fruit. Ondertussen wil een Duits bedrijf de Nederlandse markt voor Agri-PV op en verbouwt een boer uit Oude-Tonge suikerbieten en tulpenbollen onder het eerste rijdende zonnepark ter wereld. Lees meer…….


Einde aan de (traditionele) zonneparken? Dat willen ze wel in Randwijk

ZETTEN – Op steeds meer boerenland worden zonnepanelen gebouwd. Maar is dat niet zonde van de vruchtbare grond? Dat vindt de Universiteit van Wageningen ook en daarom is ze dit voorjaar gestart met een nieuw en wellicht baanbrekend experiment: het kweken van fruit onder zonnepanelen. Het project heet Sunbiose en zal drie jaar duren; daarna zal blijken of voortaan zonnepanelen en fruitteelt hand in hand kunnen gaan. Lees meer…….


Agri-PV krijgt stevige impuls in Nederland met start van project Sunbiose 

Een consortium van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en agrarische sector heeft de krachten gebundeld om in Nederland de ontwikkeling van Agri-PV systemen te versnellen. Agri-PV, oftewel de combinatie van landbouw- en zonne-energieproductie, is een mooi voorbeeld van een functiecombinatie en levert een win-win situatie op doordat het de druk op het gebruik van schaarse landbouwgrond voor zonneparken in Nederland vermindert, en tegelijkertijd een bijdrage levert aan de energietransitie.  Lees meer…….